←Hoofdpagina

Krijg toegang tot de Friese wereld…

Registreer

Klik hier als je al een account hebtWe begrijpen dat het irritant is om weer een account te maken. Door de jaren heen heb je waarschijnlijk al heel wat accounts moeten aanmaken. De reden waarom wij jou vragen om een account te maken is om je voortgang op te slaan. We hebben registreren heel gemakkelijk voor je gemaakt!

Zoals je misschien al gelezen hebt: Fries leren is helemaal gratis hier and dat zal ook zo blijven. We hebben de leer ervaring hier zo comfortabel mogelijk gemaakt voor je. Hoe hebben wij dit gedaan? Als eerst, er zijn geen advertenties of andere vervelende dingen, the website is mobielvriendelijk en het overzicht van de website is gemakkelijk. Met andere woorden: gebruiksvriendelijk.

Natuurlijk gaat het niet alleen om hoe het eruit ziet. Uiteindelijk gaat het om de Friese content. We gebruiken vele verschillende leermethodes (metodes die werken), niks is tijd gerelateerd. Je kunt alles op je eigen tijd doen. Op het moment zijn er meer dan 12.000 vragen voor jou op de website te beantwoorden.

Het idee van LearnFrisian is het maken van een Friese wereld. Een Friese wereld met alles in het. Daarom hebben we al Oud Fries and Saterfries op de website. Maar we zijn nog lang niet klaar, er komt nog heel veel Friese content aan en naast dat kun je ook nog een Noord Fries en Oost Fries verwachten.
Fries
Oud Fries
Saterfries (in het Fries en Duits)
Verhaal Modus (alleen de Engels versie op het moment)
Random Modus (ook Engels)
Video Modus (ook)
Streak Systeem met leaderboard
Punten Systeem met leaderboard
Ranken
Badges
Fries is een oude Germaanse taal dat begon te bestaan voor het jaar 0 (voor Christus). Fries is ook gesproken door (Friese) vikingen en had een grote invloed op andere Germaanse talen, zoals Nederlands. Nu wordt (west) Fries gesproken door ongeveer 400.000 mensen.

De naam “Fries” of “Frysk” komt van ‘vrij volk’. Vrij in doen en denken. Het vrije volk leeft langs the hele (nu) Nederlandse kust, deel van België, Duitsland en een klein gedeelte van Denemarken.
Er zijn verschillende soorten Friese talen, er is geen hoofdtaal of ‘betere’. In Duitsland heb je Saterfries (gesproken in Saterland, een kleine gemeente met 4 dorpen) met ongeveer 1.000 over en maar 10 die het vloeiend spreken en schrijven. Naast Saterfries is er Oost Fries. Deze taal is al dood of bijna dood. Soms wordt deze taal verward met Plattdeutsch, a regionale taal in Duitsland.

Dan in Noord-Friesland, ook in Duitsland. Gegrensd aan Denemarken heb je een paar eilanden waarop Noord Fries gesproken wordt, welke weer is verdeeld in een paar dialecten, zoals Söl’ring.

En als laatst hebben we natuurlijk (west) Fries met ongeveer 400.000 sprekers over, nu een provincie van Nederland. Verdeeld in 7 dialecten, met 2 overheersende dialecten: Wâldfrysk (Woudfries) en Klaaifrysk (Kleifries). Standaard Fries is een mix van Wâldfrysk en Klaaifrysk. Standaard Fries is het Fries wat hier op deze site wordt geleerd.